Peste 10 ani de experiență

office@rorexpipe.com

+40 723 277 877

Conducte GRP/PAFSIN

În funcție de forța axială la care vor fi supuse și/sau de modalitatea de instalare, ROREX poate produce patru tipuri de conducte: uniaxiale, biaxiale, conducte fără nisip și jacking pipes.

Conducte uniaxiale (standard)

Sunt conductele cele mai comune, proiectate pentru instalări subterane unde sunt susținute de sol adiacent și de materialul de umplutură. În acest tip de conductă, acțiunea forțelor axiale datorate schimbării de direcție este preluată de masive de ancoraj.

ROREX poate produce la cerere conducte în gama de lungimi 0,3 – 15 m pentru diametre mai mari de 300 mm. La cerere se pot executa și alte diametre intermediare între 100 mm – 4000 mm.

Încadrarea conductelor în clase de presiune s-a făcut în concordanță cu specificațiile din Manualul AWWA M45 de proiectare a conductelor armate cu fir de sticlă. Evaluarea conductelor în clase de presiune s-a făcut la presiunea integrală de operare și la adâncimea maximă recomandată de îngropare. Alte clase de presiune pot fi furnizate la cerere.

La cerere pot fi executate și conducte cu rigidități mai mari de 10.000 Pa sau alte rigidități intermediare.

Informații suplimentare despre proprietăți ale conductelor, teste pentru controlul calității conductelor finite sau considerații pentru proiectare și buna funcționare, pot fi găsite în Catalogul ROREX de Prezentare Generală, la meniul „Descărcări”.

Cei mai importanți parametrii de care trebuie ținut cont pentru instalarea conductelor subterane sunt rigiditatea și clasa de presiune. Adâncimea maximă de îngropare se stabilește în urma unui calcul static complex care ține cont de caracteristicile geotehnice și hidrogeologice ale terenului natural, de natura și gradul de compactare ale materialului de umplutură și de clasa de rigiditate a conductei.

Pentru a asigura o performanță bună și de lungă durată, conductele ROREX de GRP/PAFSIN necesită o manipulare și instalare corespunzătoare. Este necesară respectarea condițiilor de instalare recomandate, precum și folosirea unui material corespunzător pentru umplutură și patul suport.

Informații suplimentare despre instalarea conductelor subterane, pot fi găsite în Manualul ROREX de Instalare, la meniul „Descărcări”. Pentru instrucțiuni de instalare complete, vă rugăm să consultați Departamentul Tehnic ROREX.

Conducte biaxiale

Sunt proiectate atât pentru aplicații supraterane, precum și subterane, în condițiile unde solul este slab și oferă foarte puțin suport. În acest tip de conductă, forțele axiale datorate schimbării de direcție a fluidului sunt preluate de conductă și de îmbinările sale. Conductele biaxiale pot fi îmbinate între ele doar cu tipuri de mufe restricționate (blocate): mufe lipite, îmbinări lipite cu cep și mufă, îmbinări laminate, flanșe.

Detalii suplimentare despre proprietăți fizice ale conductelor biaxiale ROREX și ale îmbinărilor laminate recomandate pot fi găsite în Catalogul ROREX de Prezentare Generală, din meniul „Descărcări”.

Conducte fără nisip

Au caracteristici fizico-mecanice și chimice net superioare celor cu nisip și se utilizează în aplicații speciale sau când presiunea de lucru este foarte mare. Față de conductele standard, cele fără nisip prezintă:

  • Rezistență superioară la impact, rezistență mult mai bună la lovituri în timpul manipulării și instalării.
  • Durata de exploatare mai mare, datorită creșterii proprietăților de comportare pe termen lung ale conductelor.
  • Risc mai scăzut de apariție a defectelor de fabricație, deoarece procesul de producție are cu un parametru mai puțin de controlat
  • Pierderi hidraulice mai mici pentru același diametru nominal

Detalii suplimentare despre proprietăți fizice ale conductelor fără nisip pot fi găsite în Catalogul ROREX de prezentare generală, din meniul „Descărcări”.

Jacking pipes

Sunt conducte instalate prin foraj orizontal. Acestea sunt proiectate pentru aplicații fără tranșee deschisă și instalate prin metoda pipe jacking sau foraj orizontal, adică prin împingerea în sol a conductelor cu un cric hidraulic, care stau în spatele unui scut ce sapă pe tot parcursul traseului.

Conductele pentru pipe jacking sunt făcute să reziste unei forțe mari de împingere (700 -1000 tone), pe distanțe lungi (30 – 100 m). Aceasta înseamnă un perete mult mai gros decât la conductele standard uniaxiale. În general, lungimea acestora este de max. 3 m pentru a putea fi manevrate cu ușurință pe tot parcursul procesului, cu precădere în puțul vertical ce conduce la baza de lucru.