Peste 10 ani de experiență

office@rorexpipe.com

+40 723 277 877

Elemente de îmbinare GRP/PAFSIN

Îmbinările reprezintă piese speciale (mufe) folosite pentru îmbinarea a două conducte. Există două tipuri principale de îmbinări: nerestricționate și restricționate. Mufele nerestricționate nu sunt lipite de conducte, prin urmare, acestea oferă conductelor grade de libertate de mișcare axială și radială. Mufele restricționate sunt lipite de conducte, prin urmare conductele nu au niciun grad de libertate de mișcare după ce mufarea (conectarea) a fost finalizată.

Pentru conductele uniaxiale se utilizează de obicei numai îmbinări nerestricționate și este necesară folosirea masivelor de ancoraj, care preiau sarcinile (încărcările) ce apar la schimbările de direcție. Pentru conductele biaxiale se utilizează numai îmbinări restricționate.

Rorex oferă mai multe tipuri îmbinare a conductelor de GRP/PAFSIN.

Mufe Reka

Mufele Reka sunt mufele standard din GRP/PAFSIN care sunt folosite la îmbinarea conductelor uniaxiale, etanșarea făcându-se cu garnituri din cauciuc elastomeric (EPDM). Sunt folosite cu succes de peste 50 de ani și se pot instala în pantă sau în diferite condiții de sol. Sunt disponibile pentru o gamă largă de diametre (DN 100 mm – DN 4000 mm) și clase de presiune (PN 1 bar – PN 32 bar). Aceste mufe permit o deflecție unghiulară de până la 3o depinzând de diametrul conductei, și de clasa de presiune, astfel reducând numărul de coturi necesare în rețeaua de conducte.

Detalii suplimentare despre dimensiunile mufelor Reka pot fi găsite în Catalogul ROREX de Prezentare Generală, din meniul „Descărcări”.

Cuplaje mecanice

De obicei, cuplajele mecanice sunt folosite atunci când se îmbină o conductă PAFSIN/GRP cu o conductă din alt material sau când se fac intervenții pe o conductă gata instalată și spațiul este insuficient pentru instalarea unei mufe Reka. În exemplul din urmă se folosesc cuplaje mecanice flexibile. Instalarea acestora necesită personal calificat. Aceste cuplaje sunt formate dintr-o manta metalică exterioară cu manta interioară de etanșare din cauciuc elastomeric. Mantaua metalică poate fi din inox, din oțel galvanizat sau cu protecție epoxidică.

Pentru cuplaje mecanice ROREX colaborează cu firma ARPOL din Spania. Acestea se fabrică în trei variante: ARPOL INSTAL, ARPOL REP și ARPOL TRANS.

O alternativă a acestor cuplaje este folosirea unei piese metalice speciale de îmbinare, făcută pe comandă. Ștuțul de oțel este prelucrat la strung astfel încât să aibă același diametru exterior ca al conductei GRP/PAFSIN. Unul dintre capetele acestei piese se sudează de conducta de oțel, iar capătul prelucrat se îmbină cu o mufă Reka

Detalii suplimentare cuplajele mecanice ARPOL pot fi găsite în Catalogul ROREX de prezentare generală, din meniul „Descărcări”.

Îmbinări laminate

Îmbinările laminate sunt fabricate din GRP/PAFSIN. Numărul de straturi din componența îmbinării precum și lungimea, configurația sau tipul acestora variază în funcție de diametrul și presiunea nominală a conductei. Sunt utilizate în special unde îmbinarea conductelor trebuie să preia forțele axiale din presiunea internă la schimbările de direcție, fără masive de ancoraj, sau ca metodă de reparații. Instalarea acestora necesită personal calificat.

Flanșe

Flanșa este o metodă de îmbinare mecanică, utilizată la îmbinarea dintre conducte, conductă cu fiting sau conductă cu vană. De asemenea, poate conecta GRP cu GRP sau GRP cu alte materiale. Flanșele sunt folosite pentru a crea o conexiune etanșă care poate fi dezasamblată și reasamblată dacă este necesar. Discul flanșei este o suprafață circulară care are un model standard pentru fixarea în șuruburi, bazat pe diametrul exterior al conductei și pe clasa de presiune nominală.

Mufe lipite (Combi)

Mufele lipite sunt folosite pentru a conecta două conducte biaxiale de GRP și sunt prevăzute cu patru garnituri de etanșare. De obicei sunt instalate pe unul din capetele conductei din fabrică. Lungimea și diametrul lor variază în funcție de diametrul nominal și presiunea nominală a conductei. Spațiul dintre cele două garnituri de etanșare de pe fiecare capăt al conductei este umplut cu o rășină specială care lipește mufa de conductă.

Detalii suplimentare despre dimensiunile mufelor Combi pot fi găsite în Catalogul ROREX de prezentare generală, din meniul „Descărcări”.